Principiile medicinei preventive, predictive, personalizate și participative în analiza factorilor de risc pentru debutul, perpetuarea și progresarea durerii cronice (4P4Pain)

Cercetare în cadrul Proiectului de stat 2020-2023 desfățurată de colaboratorii Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman" din Republica Moldova cu catedra de Fiziologie USMF „ Nicolae Testemițanu".
Ianuarie 2020
2022 - 2023
Institutul de Neurologie și Neurochirurgie
Proiectul de stat„ Principiile medicinei preventive, predictive, personalizate și participative în analiza factorilor de risc pentru debutul, perpetuarea și progresarea durerii cronice" este calea cea mai potrivită de analiză sistematizată a factorilor de risc în cronicizarea durerii pentru elaborarea metodelor și tehnicilor de prevenție, diagnostic, tratament și management personalizat prin utilizarea principiilor medicinei 4 P ( preventive, predictive, personalizate și participative).

Echipa de cercetare este multidisciplinară, formată din specialiști din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Laboratorul de Neurologie Funcțională și Laboratorul de Vertebroneurologie, Catedra de Biofizică, Catedra de Psihiatrie, Catedra de Neurologie1, Catedra de Reabilitare Medicală și Kinetoterapie ale USMF „ N. Testemițanu". Membrii echipei de cercetare prezintă cunoștințe și expertiză vastă în domeniile de bază din care provin ceea ce permite evaluarea tuturor factorilor de risc responsabili de cronicizarea durerii, cît și competențe suplimentare cum ar fi: epidemiologie, metodologia cercetării, management de proiecte de cercetare, biostatistică, sănătate publică - ce vor fi utilizate în desfășurarea activităților proiectului.

Membrii echipei de cercetare au experiență îndelungată în studierea diferitor aspecte ale durerii și propunerea de proiect prezentă vine în continuarea mai multor cercetări anterioare, cu analiza unor aspecte noi, utilizarea unor principii noi și tehnologii de cercetare și gestionare a datelor noi.

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie în comun cu USMF „ N. Testemițanu" posedă infrastructura necesară de desfășurarea cu succes al proiectului: spații suficiente, infrastructură informațională, de cercetare și sunt disponibile toate tipurile de aparataj necesar ( Rezonanță 3T, CT cerebral). În cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie este bine dezvoltată structura organizațională de gestionare a pacienților cu durere cronică: consultație, diagnostic și tratament, de asemenea sunt capacități organizaționale, instituționale, de personal și expertiză pentru asigurarea serviciilor calitative pacienților cu durere cronică de altă etiologie decât neurologică.

Proiectul dat permite valorificarea unor noi oportunități: formarea unei platforme largi interdisciplinare de cercetare a factorilor de cronicizare a durerii cronice în comun cu parteneri internaționali, utilizarea principiilor „open science" și „ big data" pentru încadrarea în cercetările la nivel european și internațional.

Proiectul are un potențial înalt de continuare după finisarea finanțării prin diseminarea și implementarea pe termen lung al rezultatelor cercetării, dezvoltarea de protocoale naționale de management al pacienților cu durere cronică și studierea altor aspecte ale durerii.

Obiectivele cercetării

Factori de risc neurobiologici
Evaluarea factorilor de risc neurobiologici ce determină cronicizarea durerii cu elaborarea profilurilor neuro - biologice pentru stratificarea riscului și prognozarea evoluției bolii
Factorii de risc psiho-sociali
Analiza rolului factorilor de risc psiho-sociali și a comorbidităților în debutul și perpetuarea durerii cronice, elaborarea profilurilor neuro-psihologice pentru monitorizarea răspunsului la tratament.
Factorii de sistem
Studiul importanței factorilor de sistem (acces, disponibilitate, logistică, legislație) în cronicizarea durerii la pacienții cu diferite nozologii și argumentarea abordării sistemice în diagnostic și tratament.
Modelarea matematică
Modelarea matematică a factorilor de risc responsabili pentru cronicizarea durerii și determinarea subgrupelor de pacienți susceptibili metodelor și tehnicilor personalizate de prevenție, diagnostic, tratament și management.
Politici
Elaborarea de politici privind factorii de risc pentru cronicizarea durerii și optimizarea managementului pacienților cu durere cronică

Înscrie-te și participă gratuit la cercetare

Completează datele tale pentru a fi contactat
Completează formularul
prin completarea formularului vă dați acordul la participare în cercetare